8 Tips om een surrogaat-leraar te zijn terwijl de nu de scholen dichtgaan
Veel Europese regeringen hebben het verstandige besluit genomen om de scholen voor een aantal weken te sluiten. Maar daarmee worden veel ouders geconfronteerd met “iets-met-school” doen, want 3 weken niets doen is voor mij geen optie. We zullen dus – gedeeltelijk en tijdelijk – de rol van leerkracht moeten invullen.
Vandaag, precies een jaar geleden was ik met mijn familie op Paaseiland (er zijn ergere bestemmingen 😉
Afgezien van het feit dat ik mijzelf gezegend noem met deze ervaring, heb ik ook het voorrecht om een jaar lang de surrogaat-leraar te zijn voor mijn 10 jaar oude dochter. Een unieke ervaring, en zeer confronterend…
Hieronder 8 😉 tips die mij hebben geholpen om mijn dochter door groep 6 te loodsen met goede resultaten:
1. Wees geduldig
Heb geduld! Voor je kind, maar ook voor jezelf. Het is voor jullie beiden nieuw, dus jullie moeten allebei wennen aan deze nieuwe dimensie aan jullie relatie. Negeer opmerkingen als “de leraar doet het niet zo” en “op school kan ik zo en zo”. Je bent niet op die school…
Maar besef ook dat je een behoorlijke voorsprong hebt op het gebied van taal, spelling en wiskunde… Je nageslacht is net begonnen en is verre van onbewust bekwaam.
2. Maak een duidelijke planning
Zorg op voorhand voor een goed dagschema. Voor iedereen, ook voor kinderen, is het belangrijk om de verwachtingen te managen. Vertel ze wat er die dag op de agenda staat. Probeer te beginnen met de meer intensieve onderwerpen zoals wiskunde. Je zult merken dat naarmate de dag vordert, het energieniveau daalt.
3. Creëer structuur
Net als bij thuiswerken is het belangrijk dat er structuur is. Probeer op ‘normale’ schooltijden te beginnen. Zorg voor afwisseling en neem regelmatig pauzes (ga wandelen, schop een balletje, …).
“Het is een heel vreemd fenomeen, maar als we ons huis verkleinen en in wezen ‘ontgiften’, heeft het ook een ontgiftingseffect op ons lichaam.” – Marie Kondo
4. Werkplek
Een schone omgeving stimuleert een heldere geest. Zoek een plek die rustig is en maak het netjes. Ruim de materialen op als je klaar bent. Richt het ook zo veel mogelijk in als een ‘school’ plek. We hebben bijvoorbeeld een wereldbol opgehangen en een print van het weekschema aan de muur gehangen. Er is ook bruin papier om aantekeningen te maken en huiswerk op te schrijven.
5. Rollenspel
Van andere ouders kregen we de tip om de lessen symbolisch te beginnen. Het is belangrijk dat uw kind zich realiseert dat u de rol van de ouder achterlaat en tijdelijk verandert in de rol van de leerkracht. Ik ken verhalen van ouders die de lessen begonnen en eindigden met een rondleiding door de camper, of door het dragen van een ketting. In ons geval had ik een speciale ik-ben-nu-onderwijzerspet.
6. Focus
Wees je ervan bewust dat leren intens is. Vooral omdat uw kind nu één op één met u zit. In een klas van 20+ kinderen kan een kind de aandacht ontwijken en staat het niet voortdurend in de schijnwerpers.
In het begin begon ik enthousiast met blokken van een uur, maar de realiteit leerde me al snel dat 30 minuten het maximum is (dat zal per kind verschillen). Ik leerde dat het geen zin heeft om door te gaan als de focus weg is.
7. Houd het leuk
Houd je lesmateriaal actueel! Het viel me op dat het lesmateriaal in veel gevallen behoorlijk verouderd is (ik moest mijn dochter uitleggen wat Hyves was). Nu met Paaseiland, Australië en andere exotische bestemmingen hebben we op een speelse manier veel vakken kunnen onderwijzen (wiskunde met andere valuta, geschiedenis van de Inca’s, …).
Maar ook deze vreselijke aanleiding biedt kansen. Morgen ga ik tijdens ‘wiskunde’ uitleggen waarom sociale afstand nemen helpt om het virus langzamer te verspreiden.
8. Wees geduldig
Had ik al gezegd dat ik geduld moest hebben?)
Het enige dat overblijft is dat ik je veel geluk toewens! Maar geniet er ook van, het was een unieke ervaring voor mij!
Nog meer tips? Nog vragen? Laat een bericht achter!