Iedereen werkt vanuit huis… Wat nu?

“Nederlanders blijven thuis in de massa” – krantenkop Het Financieel Dagblad.

Sinds gisteren is door het Coronavirus de chaos in Nederland compleet. Een dag eerder verklaarde de WHO dat er een pandamonium een feit was.

In grote delen van de wereld is het advies: werk vanuit huis. Grote en kleine organisaties aarzelen niet om halve maatregelen te nemen en geven massaal gehoor aan de oproep. Toch is het voor veel bedrijven nog steeds een uitdaging om het thuiswerken te faciliteren.

We werken sinds 2008 met succes op afstand en verkondigen sindsdien het adagium “Remote“. Toen was het makkelijk, maar met alle verbeterde tools is het nu een fluitje van een cent.

Werken op afstand gaat verder dan alleen hulpmiddelen. Het is een mentale status. Als je geïnteresseerd bent in het grotere plaatje, laat dan een bericht achter ;).

Hieronder enkele praktische, eenvoudig te starten tips, mede geïnspireerd door onze inspiratiebronnen BaseCamp en Zapier.

Houd mensen geïnformeerd

Laat je collega’s weten wat je doet en houd ze op de hoogte met relevante informatie. We gebruiken hulpmiddelen zoals Slack. Maar vandaag de dag doet zelfs een WhatsApp groep het. Zorg ervoor dat je de officiële informatie gescheiden houdt van de ‘Reddit’ pret..

Vertrouw je mensen (maar stel een aantal richtlijnen op)

Om je informatiekanalen efficiënt te houden, moet je mensen opleiden. Als je uitlegt waarom begrijpen ze dat ze niet op elk bericht moeten reageren. “Oké”, “Akkoord” en “duimpjes-omhoog” zijn achterhaald (zo is het ook onzinnig om de wereld in de cc te zetten, maar dat is een onderwerp waar ik een volledige post aan zou kunnen besteden).

Voor meer hierover: A Proposal for Basic Conduct Behavior Rules or WhatApp Groups door Raul Baz.

Ontmoet mensen online

Begin (als je dat nog niet hebt gedaan) met videobellen. Je hebt tools zoals Skype, Zoom, Google Hangouts en WebEx. Maar onze favoriet is WhatsApp. Voor ons heeft het een bewezen track record voor de kwaliteit van de video (en vorig jaar hebben alle opties uitgebreid getest op 2 continenten 😉

Als je informatie moet delen (dia’s, documenteer ons deel je scherm) is onze keus Google Hangouts.

Werk samen

Misschien een beetje overbodig, want samenwerken is essentieel. Toch komen we nog steeds bij klanten die daar niet voor zijn toegerust. Er is geen gedeelde omgeving of hulpmiddelen, of er zijn geen uniforme richtlijnen voor het gebruik ervan.

Nogmaals, onze ruggengraat is de Google Suite. Als je eenmaal vertrouwd bent met Docs, Sheets en Slides kun je niet meer zonder. Bonus: geen delen van bijlagen meer via e-mail en nog beter, geen versie-misverstanden.

Iedereen op dezelfde pagina: letterlijk!

Heb je advies nodig? Heb je vragen? We zijn er voor jou!

Disclaimer: we beseffen dat de aanleiding nu anders is. Nu vermijden we grote groepen en sociale situaties. Er zijn zelfs hele dorpen in quarantaine.